4 aug 2016

Iets van de heilsleer van IS komt ook terug in de christelijke Europese ziel, zegt Hans Achterhuis. Komt het door monotheïsme? Op dergelijke vragen gaat Achterhuis in tijdens de Vredeslezing op 23 september, in de Openbare Bibliotheek Deventer. De lezing vindt plaats in het kader van Festival De Oriënt.

In de Volkskrant (18-11-2015) schrijft Achterhuis: "Natuurlijk heeft premier Rutte gelijk wanneer hij 'onze manier van leven' bedreigd acht door de terreurdaden in Parijs en natuurlijk horen terrasjes en poppodia hierbij. Maar er wordt meer bedreigd: het vrije denken om de wereld te begrijpen." Even verderop schrijft hij: "In mijn pogingen om de heilsleer van IS te begrijpen, ontdek ik ook sporen ervan in de christelijke Europese ziel. Er heeft altijd een nauwe band tussen monotheïsme en geweld bestaan. Waarom is het ons moderne mensen gelukt om die grotendeels te overwinnen, waarom steekt ze bij islamisten in extreme mate weer de kop op? Dit soort vragen lijken mij onontkoombaar om het nieuwe fenomeen van het moslimterrorisme beter te begrijpen en te bestrijden."

De lezing van Hans Achterhuis is op vrijdag 23 september 20.00 uur Bibliotheek, Brink 70  in Deventer. Entree: leden van de bieb betalen 5 euro, niet-leden 7,50,

COMMENTS

BACK_TO_LIST

OTHER_NEWS

Actueel

Meer actueel...

Deelnemende kerken en organisaties